FOTOINZERTVOLBA LYŽÍFÓRUMANTICARVINGFOTO-VIDEO
www.carv.cz
 
 
  
E-SHOP Osobní odběr SKIcentrum BRNOKurz FUNCARVINGURYCHLOKURZY carvinguTESTcentrum LUSTI

Jak na Krym?

Slovanství.cz

Slovanská kultura.cz

Čtení >>    Přidat zprávu do stejných rubrik >>
Technika jízdy
skupina:   středisko:  
komu:       30.01.2004 
předmět: Klammerschwung 16:58:19 
zpráva: Prosim vas, co je to ten klammerschwung, uz jsem to slysel nekolikrat a furt nevim, co si pod timpredstavit... dik
Autor: Marine Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      Marine 02.02.2004 
předmět: Re: Klammerschwung 10:31:11 
zpráva: Jen na doplnění k předchozímu.
Při výuce carvingu se tento způsob jízdy (klammerschwung) chápe jakochyba, tj. rádoby agresivní jízda, avšak vnitřní lyže je nedostatečně zahraněná a pod tělem, tedy na ploše,nikoliv na hraně.
Autor: Tom Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      Tom Dan 03.02.2004 
předmět: Re: Re: Klammerschwung 19:06:42 
zpráva: RE:... "rádoby agresivní jízda, avšak vnitřní lyže je nedostatečně zahraněná a pod tělem, tedy na ploše,nikoliv na hraně"...

Teda pánové, to snad ne. Sdělte mi prosím, jak by to Franc Klammer podletohohle popisu v závodě ustál a nevylítl z tratě???
Autor: JáraP Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      JáraP 03.02.2004 
předmět: Re: Re: Re: Klammerschwung 20:18:02 
zpráva: Nás s tím neotravuj a napiš přímo Frantovi ...
Autor: Dan Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:       04.02.2004 
předmět: Ad Klammerschwung 10:11:02 
zpráva: Ještě jednou : v současné výuce carvingu je tímto názvem označována poměrně typická chyba carvera, jedoucíhosice ve velmi sníženém postoji, avšak na nedostatečně zahraněné vnitřní lyži, která je "pod tělem" atd. ... viz zpráva někde níže... blbě se to popisuje, názorně např. k vidění na instruktážní VHS kazetě "Školacarvingu-od začátků k dokonalosti", kde je toto rovněž považováno za chybu.

P.S. Tímto nikomuneberu jeho vlastní styl (když se to někomu líbí, ať tak klidně jezdí), a už vůbec nezpochybňuji úspěchyFrantze dosažené před lety. Proto podtrhuji - "v současné výuce carvingu ...".
Autor: Tom Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      Tom 02.02.2004 
předmět: Re: Re: Klammerschwung 19:23:02 
zpráva: To je ono! S tím souvisí i to nedostatečé vklonění do oblouku
Autor: Dan Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      Marine 31.01.2004 
předmět: Re: Klammerschwung 20:51:36 
zpráva: je něco jako jízda na vnitřní lyži s odlehčenou vnější, s těžištěm příliš vzadu, takřka v sedu na patkách bezpatřičného vklonění pánve, či celého trupu do oblouku. Smysl a původ mi uniká ..
Přesnou definici neznám(i když jsem ji nedávno hledal), jedna nedokonalá se nachází v němčině v lexikonu na www.kunstpiste.com
Autor: Dan Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      Dan 01.02.2004 
předmět: Re: Re: Klammerschwung 16:38:19 
zpráva: Klammerschwung, jinak nazývaný oblouk sevřený, byla dle mého názoru jen taková frajeřina, která spočívala vjízdě na vnitřní lyží, vnější položena na sněhu( bez vedení), postoj prakticky ve dřepu, což bylo dánomožností bot. Pokud by to boty umožňoväly, carv oblouk jako vyšitý. Do této polohy se lyžař snadno dostanevlivem odtředivých sil a záklonu v konci oblouku- jen někdo se z něj dostane, odtud asi ten Franz Klammer.
Jinak po přečtení části diskuze, mám dojem, že "carving " je nová ideologie.
Je třeba si uvědomitvzájemnou podmíněnost konstrukce lyží a techniky jízdy. Na snowbordech bylo a je boční vykrojení 6-11 m dávnoběžné. Teprve mokrá laminace a cap konstrukce umožnily zmenšení radiusu při dostatečné torzní tuhosti, ale zacenu zkrácení lyží- delší by byly moc široké- tedy vždy něco za něco.
Autor: Franta Opletal Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      Dan Marine 01.02.2004 
předmět: Re: Re: Klammerschwung 11:41:11 
zpráva: Klammerschvung je klasickou ukázkou jak se na konkrétním řešení situace špičkového závodníka (většinou pochybě) dá postavit „CVIČITELSKÁ teorie“ o nové TECHNICE zatáčení.

„Klammerschvungem“ - FrancKlammer několikrát na vrcholu své kariéry vyřešil problémy při chybě tak elegantně, že to vypadalo jako účel ane kompenzace chyby špičkového závodníka ve fázi TVOŘIVÉHO UPLATNĚNÍ. Docela si na to pamatuju a nemyslím si,že měl SKUTEČNÉ TĚŽIŠTĚ vzadu a VKLONĚNÍ PÁNVE také určitě odpovídalo odstředivé síle – jinak by skončil vkotrmelcích. Cca 1 rok se na tomhle řešení pokoušelo pár teoretiků postavit obecnou teorii o vývoji lyžování anástupu nové techniky, ale pak „nová technika“ skončila v propadlišti dějin. Zůstal však pojem„klammerschvung“, který v lyžařské technice znamená v podstatě Danem popsané pohyby (s výše uvedeným rozdílem)a v metodice i pedagogice potom situaci, kdy řešení konkrétní krizové situace či jiné účelové řešení úskalítratě závodníkem ve fázi tvořivého uplatnění je obloučkáři=lyžařskými cvičiteli a teoretiky mylně považovánoza obecnou „novou techniku“.
Autor: JáraP Odpovědět ve fóru >>
     Přidat  k oblíbeným položkám        Poslat  emailem odkaz na tuto stránku