|
předmět: Re: Broušení lyží |
08:52:15 |
|
zpráva: |
Jenom rukou rozhodně brousit nedoporučuju. Brousky jsou jak kombinované a nastavovatelné, tak jednoúčelové s
pevným úhlem, diskutovalo se už mockrát. "Správné" naúhlování je taky oblíbené téma, zkus si přečíst starší
příspěvky neboSnow. Na měkkém podkladu toho moc nepoznáš, na ledě už jo. Já si svůj současný úhel dostal tak,
že odklon od skluznice postupně zmenšuji (obecně se to doporučuje opačně), ale při prvním broušení skluznice
neuměli udělat míň než 1°, při druhém slíbili 0.5°, ale pak volali, že se spletli a dokáží jen 0.7°, na konci
sezóny dám lyže k Montaně a tam mi udělají 0.5° na příští rok, uvidím jak mi bude sedět. Čím menší úhel od
skluznice, tím menší naklonění lyže stačí, aby se chytla a začla zatáčet, snad se dá říct, že při 0° by lyže
stále chytaly hranu a točily (i když by člověk zrovna nechtěl). Boční úhel dotváří "ostrost" hrany, rozhoduje
o tom, jak moc se lyže zařízne a drží v oblouku. Při přehnání by se zase na lyži téměř nedalo usmýknout. 87 je
pro mně rozumný kompromis mezi dobrým držení na hraně versus úběr hrany. Ještě poznámka - mluvím o slalomce na
kterém točím jeden krátký oblouk za druhým. |
|
|
|
|