FOTOINZERTVOLBA LYŽÍFÓRUMANTICARVINGFOTO-VIDEO
www.carv.cz
 
 
  
E-SHOP Osobní odběr SKIcentrum BRNOKurz FUNCARVINGURYCHLOKURZY carvinguTESTcentrum LUSTI

Jak na Krym?

Slovanství.cz

Slovanská kultura.cz

Čtení >>    Přidat zprávu do stejných rubrik >>
Technika jízdy
skupina:   středisko:  
komu:       23.01.2013 
předmět: Carving vs. koleno bez vazu 11:17:21 
zpráva: Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na případné zkušenosti stejně "postižených", tj. lyžařů bez předního zkříženého vazu... Ještě před pár lety jsem si vychutnával poměrně rychlou jízdu na obřačkách s rádiusem okolo 17m, jenže po úraze jsem zjistil, že mě rychlost a s ní spojený nápor na koleno dost limituje, resp. se prostě bojím a mám tendenci přibržďovat smýknutím... Proto bych se rád zeptal, zda přechodem na slalomky, popř. shorty docílím toho, že zpomalím a nebudu čekat v každém oblouku ty nepříjemné pocity spojené s vyhozeným kolenem... Jestli je prostě jízda na takových lyžích méně náročná a tím pádem pro mne i bezpečnější... Děkuji za odpověď na můj, pro mnohé možná hloupý, dotaz...
Autor: Jirka Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      Jirka 03.02.2013 
předmět: Re: Carving vs. koleno bez vazu 09:54:55 
zpráva: Zdravím Jirko, pokud máte problém s kolenem bez PZV pouze v obřáckém oblouku při rychlostech blížících se 100 km/hod a v jiných aktivitách Vás to nelimituje, tak při lyžování trošku zvolněte :-) Je lepší mít koleno nevrtané než vrtané! Toto bych nazval pasivní radou.
Mám ještě jednu aktivní: doporučuji při lyžování použít 4bodovou ortézu (menší nemá při utrženém PZV význam);; http://www.donjoy.cz/kategorie/vazova-poraneni ;; Osobně mám vyzkoušený typ Playmaker - nutno dobře vybrat velikost a na předpis ortopeda cca půlku zaplatí pojišťovna. Pokud nejde o peníze, jsou i lepší a třeba i dělané namíru. V ortéze je koleno pěkně pevné, ale pozor, nepřehánět to, pak ochabnou svaly a to nelze bez PZV připustit.
Samozřejmě lze zvažovat i náhradu PZV. Pak je nezbytné vybrat výborného ortopeda s výbornými referencemi a pěčlivě řešit rehabilitaci (nejlépe cílená příprava již před zákrokem). Toto již ale přesahuje téma této diskuze a spousta PZV informací se dá najít na ruzných webech.
Autor: MiRa Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      MiRa 18.02.2013 
předmět: Re: Carving vs. koleno bez vazu 16:45:49 
zpráva: Já mám teda vazy OK, ale chrupavku vrtanou :-( a občas cítím tlak v koleni, nic jiného me v podstatě nelimituje. Jezdím slsalomky a občes blbnu na krátkejch ty FUN ptákoviny. Z mého pohledu je nejvíc náročnej ten FUN, tam jsou hodně velký síly co působí na nohy a hlavně ty kolena se daleko více ohýbají, jak při slalomu.
Zima lyže, zbytek Enduro a koleno drží, tak doufám že to vydrží. Děkuji českým doktorům, že si mohu dál užívat :-)
Autor: kornout Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      kornout 22.03.2013 
předmět: Re: Carving vs. koleno bez vazu 00:07:31 
zpráva: U funcarvu, na rozdíl od klasického slalomu a racecarvu, se tělo točí s lyžema a kolena se tudíž nevystavují takovým torzním silám - nekroutí se. U klasiky mi vždycky po lyžovačce pobolívali kolena - ale naštěstí vydržely. Od té doby, co jsem přešel na fun, byť v mém provedení nedokonalý, o kolenech nevím. Ale o to víc cejtím stehna:)
Autor: Lu.Bosh Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      Lu.Bosh 24.03.2013 
předmět: Re: Carving vs. koleno bez vazu 12:37:29 
zpráva: JJ, ale jestli cítíš stehna, tak jsi hodně vzadu, měly by bolet lýtka.
Autor: kornout Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      Jirka 27.01.2013 
předmět: Re: Carving vs. koleno bez vazu 20:47:35 
zpráva: Mám totožný názor jako vt. Jsem po plastice vazu již 2 roky a stabilita kolene je úplně jinde než předtím, kdy jsem jednu sezónu jezdil s utrženým vazem. Pokud budeš jezdit na slalomkách radikálně (silné hranění, rychlé střídání oblouků), tak kolena dostanou zabrat docela dost. Bez vazu je to tak na allroundy a jezdit opatrně smýkanou techniku. Mě by však taková jízda vyloženě štvala. Na jaře jdi na operaci a na příští sezónu jseš O.K.
Autor: Roman Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      Jirka 23.01.2013 
předmět: Re: Carving vs. koleno bez vazu 16:17:35 
zpráva: Dobrý den,
vlastním jak slalomky (r10m), tak obřačky (r17m) a dokonce mi chybí i přední zkřížený vaz, místo kterého mám plastiku (asi 5 let). Asi Vás nepotěším, ale jízda na obřačkách mi přijde mnohem méně náročná na správnou funkci kolenního kloubu, přestože na nich jezdím poměrně rychle. Může to být tím, že na slalomkách jezdím mnohem radikálněji. Rychlost na nich je sice v absolutní hodnotě nižší, ale odstředivé a jiné síly stejné nebo větší. Tedy pokud jezdím tak, abych si jízdu užil. Pokud máte problémy s častým vyhazováním kloubu, spíše než jiné lyže bych doporučil operaci. Mně pomohla výrazně.
Autor: vt Odpovědět ve fóru >>
     Přidat  k oblíbeným položkám        Poslat  emailem odkaz na tuto stránku