Koloběžky  HOTA

 

Při průzkumu nabídky výrobců koloběžek mne zaujal velký sortiment firmy HOTA, nabízený za přijatelné ceny. Objednal jsem tedy k otestování typ Matěj se záměrem prodávat koloběžky HOTA maloobchodně. Koloběžka přišla ale úplně jiná, výrazně delší než na nabízená na webu firmy. Řídítka nebyla dotažená, brzdy nebyly seřízené, takže stroj nebrzdil, ale ani nejel. Dobře, každý výrobek potřebuje prodejní servis, jenže ...


      

Vlevo je koloběžka inzerovaná na webu firmy HOTA za Kč 2 930,-  s pevnou vidlicí (odpružená vidlice je za příplatek), vpravo obluda, kterou mi dodali.


       
Při uvádění do provozu jsme zjistili následující nedostatky:

 1. přední plášť nasazen proti označenému směru otáčení

 2. přehozené podložky na špalících brzd - znemožňovalo nastavení špalíků

 3. ostré otřepy (přelakované) na řezaných koncích profilů

 4. laciný ocelový náboj zadního kola je hlučný a po několika desítkách km se zadře (tyto "kočárkové" náboje vyhoví maximálně na dětské koloběžce)

 5. KŘIVÉ (rozevřené) OBA NÁVARKY NA OSU NA PŘEDNÍ VIDLICI 

   DETAIL


 6.
KŘIVÁ NESYMETRICKÁ ZADNÍ VIDLICE - NÁSLEDEK: KŘIVĚ NASAZENÉ ZADNÍ KOLO JEDE STÁLE DO ZATÁČKY, VIDLICE STAŽENÁ NÁSILÍM NA ŠÍŘKU NÁBOJE, KŘIVÉ JSOU I OBA NÁVARKY NA Z.OSU 


     

 

  7. křivý (vpravo ukloněný) rám zadního blatníku představuje při odrazu nebezpečí pro lýtko pravé nohy

  8. VÝROBCE POUŽIL K V-BRZDÁM PÁČKY NA CANTILEVEROVÉ BRZDY, KTERÉ MAJÍ JINÝ PŘEVODOVÝ POMĚR A NEUMOŽNÍ SEŘÍZENÍ BRZD. DÍKY TOMU KOLOBĚŽKA NIKDY BRZDIT NEBUDE !!! (bude pouze přibržďovat) 

 


Závady 3.-8. není schopen prodejní servis odstranit.
Nedostatky nebyly zjištěny měřením, jsou patrné prostým pohledem. Ze zjištěného lze předpokládat, že svařování probíhá bez přípravků, takže každý výrobek je "originál".
Koloběžka je zbytečně dlouhá,



tvarově zcela  jiná, než vyobrazená na webu firmy HOTA. Má nesmyslně vysoká řídítka, při jízdě nelze napnout ruce, po několika km začnou bolet předloktí, na kterých jezdec, zejména do kopce, visí. O rám zadního blatníku vyosený doprava není problém se občas pěkně praštit do lýtka. Zadní náboj se zadřel po ujetí 35 km ...


Na dotaz o způsobu reklamace reaguje pan Hota, jednatel firmy, takto:  
"Pokud myslíte ,že se na,koloběžce povozíte a pak budete žádat vrácení peněz tak vás mohu ubezpečit že se dost mýlíte.Když doložíte neopravitelné závady tak pouze rozdíl mezi cenou za nový výrobek a výrobek již použitý.je mi líto chceteli to tak."
  CELÝ TEXT


 

NEKUPTE TO !!!

Koloběžka je následně předána České televizi (Černé ovce) a čeká ji testování v SZÚ Jablonec.